13 apr. 2013

Rucsac oita Shaun

Pe seara, in cautarea de lucruri haioase crosetate, am "aterizat" (ca de multe ori) pe siteul Ninei, www.senpolia.ro, unde am gasit acest frumos rucsac crosetat a carui realizare vreau sa o reproduc pas cu pas de pe siteul mai sus amintit.
Tin in mod deosebit sa-i multumesc Ninei pentru toate minunile pe care le impartaseste cu noi. Am invatat atat de multe de la ea, atat despre tricotat si crosetat, cat si despre flori.

Iata articolul preluat de la Nina:


Dimensiuni: 17cm x 11 cm x 23 cm;
Materiale necesare:
200 g fir alb (82% lana, 18% acril, 100g/120m);
Cateva grame fir gri;
Umplutura sintetica;
2 ochisori zambareti;
Andrele nr.4;
Croseta nr.3.5.

Ochi alungit: Se tricoteaza ochiul fata si, fara a-l lua de pe andreaua stanga, andreaua dreapta cu ochiul tricotat se misca intr-o parte pe cat de mult posibil (vom obtine un ochi alungit). Ochiul alungit se ia de pe andreaua dreapta, firul de lucru se infasoara in jurul lui si tinand cu degetul aceasta ‘constructie’, firul de lucru se tricoteaza definitiv de pe andreaua dreapta.

Elastic dublu: Numarul de ochiuri par. Ochiul de margine dela inc randului se ia pe andrea ca ochi dos fara a fi tricotat, cel de la sf randului se tricoteaza fata. Primul rand si cele ce urmeaza : *se ia pe andrea 1 ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata*. Se repeta pana la sfarsitul randului.

Modelul din ochiuri alungite:
Randul 1: 1 ochi margine, * 1 ochi fata, 1 ochi alungit*, 1 ochi margine.
Randul 2 si toate ochiurile pare: toate ochiurile se tricoteaza dos;
Randul 3: 1 ochi de margine, * 1 ochi alungit, 1 ochi fata*, 1 ochi margine.


Rucsacul: Cu fir de culoare alba se croseteaza 12 ochiuri lant, 2 ochiuri pentru ridicare, dupa care se va croseta conform schemei nr.1- 6 randuri picioruse fara jeteu. In randul 7 nu se vor mai adaugi ochiuri (2 ochiuri lant pentru ridicare si 67 picioruse fara jeteu). Fara a rupe firul de lucru se vor tricota ‘peretii’ rucsacului.
De pe marginea ultimului rand se monteaza circular pe andrea 68 ochiuri. La inceputul si la sfarsitul randului se va mai adauga inca cate 1 ochi (pentru cusatura). Se va tricota drept 22 cm modelul din ochiuri alungite. Dupa care se vor tricota inca 5 randuri punct jerseu.
Se vor marca 5 ochiuri centrale de pe partea care va fi lipita de spate (partea cu cusatura). In randul urmator se va tricota punct jerseu pana la ochiurile marcate, apoi 1 jeteu, 2 ochiuri impreuna fata, 1 ochi fata, 2 ochiuri impreuna fata, 1 jeteu ( se vor forma doua gauri pentru siret), punct jerseu pana la sf randului.
Se mai tricoteaza inca 2 randuri punct jerseu. Banda tricotata cu punct jerseu se intoarce in interiorul rucsacului si se cos cu acuratete ochiurile deschise de ultimul rand cu model ochiuri alungite.
De pe partea care va sta lipita de spate, de pe linia cusaturii (partea unde se afla gaurile pentru siret) se marcheza 14 ochiuri de pe centru. Pe primele 7 ochiuri se va croseta o bretea din picioruse fara jeteu – 53 cm (88 randuri). In mod similar se va croseta si a doua bretea.
Capetele bretelelor se vor coase de fundul rucsacului la o distanta de 8-9 cm una fata de alta.
Se confectioneaza din fir alb un siret rasucit (asemanator cu cel pentru martisoare). La fiecare capat se face cate un nod.

Oita:

Piciorusele: Se monteaza pe andrea 8 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri elastic dublu.

Randul 3: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata (ochiul se va tricota din randul de jos, va fi ca o adaugire de ochiuri), 1ochi fata * se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata * x 2, se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.

Randul 4: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata (ochiul se va tricota din randul de jos, va fi ca o adaugire de ochiuri), se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata * x 3, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior ( din ochiul fata, nu cel luat pe andrea ca ochi dos), se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata = 12 ochiuri.
Se tricoteaza 22 randuri elastic dublu, dupa care ochiurile se vor scoate de pe andrea cu acuratete. Detaliul va avea forma unui tub cu un capat inchis. Tubul se va umple cu vatelina. In mod similar se va tricota si al doilea piciorus.

Manutele: Se monteaza pe andrea 6 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri elastic dublu.

Randul 3: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, 1ochi fata, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata , se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.

Randul 4: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, *se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata * x 2, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior ( din ochiul fata, nu cel luat pe andrea ca ochi dos), se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata = 10 ochiuri.
Se tricoteaza 34 randuri elastic dublu, dupa care ochiurile se vor scoate de pe andrea cu acuratete. Detaliul va avea forma unui tub cu un capat inchis. Tubul se va umple cu vatelina. In mod similar se va tricota si a doua manuta.

Boticul: Se monteaza pe andrea 20 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri elastic dublu.

 Randul 3: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, 1ochi fata, *se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata* x 8 , se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.

Randul 4: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, *se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata * x 9, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior ( din ochiul fata, nu cel luat pe andrea ca ochi dos), se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata = 24 ochiuri.

Randul 5 si 6 se tricoteaza elastic dublu.

Randul 7 se tricoteaza ca si randul 3 numai cu 10 repetari in loc de 8;
Randul 8 se tricoteaza ca si randul 4 numai cu 11 repetari in loc de 9;
Randul 9 si 10 se tricoteaza elastic dublu.
Randul 11 se tricoteaza ca si randul 3 numai cu 12 repetari;
Randul 12 se tricoteaza ca si randul 4 numai cu 13 repetari;
Randul 13 -20 se tricoteaza elastic dublu.
Randul 21: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul dupa ochi, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, se intoarce pe andreaua stanga ochiul luat ca ochi dos, se tricoteaza 2 ochiuri impreuna fata, se iau pe andrea 2 ochiuri ca ochi dos, firul inaintea ochiurilor, *1ochi fata, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului* x 11, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul dupa ochi, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, se intoarce pe andreaua stanga ochiul luat ca ochi dos, se tricoteaza 2 ochiuri impreuna fata (din spatele ochiurilor), se iau pe andrea 2 ochiuri ca ochi dos, firul inaintea ochiurilor, 1 ochi fata.

Randul 22: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 2 ochiuri impreuna fata, * se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata* x 11, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 2 ochiuri impreuna fata din spatele ochiurilor, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.
Randul 23 -26 se tricoteaza elastic dublu;
Randul 27 se tricoteaza ca si randul 21 numai cu 9 repetari;
Randul 28 se tricoteaza ca si randul 22 numai cu 9 repetari;
Randul 29 -32 se tricoteaza elastic dublu;
Randul 33 se tricoteaza ca si randul 21 numai cu 7 repetari;
Randul 34 se tricoteaza ca si randul 22 numai cu 7 repetari;
Randul 35 -38 se tricoteaza elastic dublu;
Se scoate detaliul de pe andrele si se umple cu vatelina. Ochiurile se inchid cu ajutorul acului, aplicand cusatura tricotaj.

Urechiusele: Se monteaza pe andrea 6 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri elastic dublu.

Randul 3: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, 1ochi fata,* se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata*x1 , se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.

Randul 4: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din randul de jos, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, *se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata * x 2, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se tricoteaza 1 ochi fata din ochiul randului anterior ( din ochiul fata, nu cel luat pe andrea ca ochi dos), se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata = 10 ochiuri.
Randul 5 -6 se tricoteaza elastic dublu;
Randul 7 se tricoteaza ca si randul 3 numai cu 3 repetari;
Randul 8 se tricoteaza ca si randul 4 numai cu 4 repetari;
Randul 9 -14 se tricoteaza elastic dublu;
Randul 15: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul dupa ochi, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, se intoarce pe andreaua stanga ochiul luat ca ochi dos, se tricoteaza 2 ochiuri impreuna fata, se iau pe andrea 2 ochiuri ca ochi dos, firul inaintea ochiurilor, *1ochi fata, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului* x 2, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul dupa ochi, se schimba cu locul urmatoarele 2 ochiuri, se intoarce pe andreaua stanga ochiul luat ca ochi dos, se tricoteaza 2 ochiuri impreuna fata (din spatele ochiurilor), se iau pe andrea 2 ochiuri ca ochi dos, firul inaintea ochiurilor, 1 ochi fata.

Randul 16: Se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 2 ochiuri impreuna fata, * se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata* x 2, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 2 ochiuri impreuna fata din spatele ochiurilor, se ia un ochi ca ochi dos fara a fi tricotat, firul inaintea ochiului, 1 ochi fata.
Randul 17 -22 se tricoteaza elastic dublu;
Randul 23 se tricoteaza ca si randul 15 fara repetari;
Randul 24 se tricoteaza ca si randul 16 fara repetari;
Randul 25 -26 se tricoteaza elastic dublu;
Se scoate detaliul de pe andrele si se umple cu vatelina. A doua urechiusa se tricoteaza in mod similar.

Bretonul: Cu fir de culoare alba se monteaza pe andrea 10 ochiuri si se tricoteaza in felul urmator:
Randul 1: ochiuri alungite din fiecare ochi;
Randul 2: toate ochiurile fata, adaugand cate 1 ochi la inc si la sf randului;
Randul 3: ca rnd 1;
Randul 4: toate ochiurile fata;
Randul 5: ca rnd 1;
Randul 6: toate ochiurile fata, tricotand cate 2 ochiuri impreuna fata la inc si la sf randului, dupa ochiul de margine;
Randul 7: ca rnd 1;
Toate ochiurile se inchid.

Finisarea: Se cos marginile rucsacului (detaliul va avea forma uni tub). Ochiurile descise a urechiuselor se cos de detaliul cap. Detaliul cap se coase de rucsac (vezi poza). Atunci cand se tricoteaza peretii rucsacului, in locul unde va fi cusut detaliul cap se va tricota punct jerseu). Ochiurile deschise a picioruselor se vor coase pe linia de unde s-au ridicat ochiuri pentru peretii rucsacului. Ochiurile deschise a mainilor se vor coase pe diagonala la nivelul barbiei. Bretonelul se va coase pe frunte, partea de jos acoperind baza urechiuselor, cea de sus sub linia benzii cu siret.
Se lipesc ochisorii, se coase nasucul (vezi poza).

Rucsacul se va captusi. Captuseala va fi cu 2 cm mai mare decat detaliul tricotat pentru fund, si cu 4 cm mai inalta pentru pereti pe o circumferinta de 6-8 cm.
Se trece siretul prin banda pentru siret.

FELICITARI, Nina pentru tot ceea ce faci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu